Poker: mannen in de kast

De cast was net een week bezig met repeteren toen ik getuige mocht zijn van de eerste scènes van hun nieuwe theaterstuk Poker. De goede kwaliteit van het spel en de overeenkomsten tussen de karakters van het stuk met de vrouwen die ik begeleid, greep mij direct aan.

“Maar dat is niet het enige wat er op die avonden gebeurt: ze hebben ook seks met elkaar……

Poker gaat over een groep vrienden, succesvolle mannen met gezinnen en hoge posities. Op het oog het ideale plaatje. Elke vrijdag komen ze bij elkaar voor een potje poker. Maar dat is niet het enige wat er op die avonden gebeurt: ze hebben ook seks met elkaar……

De grootste overeenkomsten tussen vrouwen in de kast en de mannen van Poker zijn angst, schaamte en schuldgevoel”

Vorige week mocht ik in Enschede de hele voorstelling bekijken. Wow wat was ik onder de indruk. Stuk voor stuk allemaal professionele spelers die zich uitermate goed hadden ingeleefd in hun karakter. De emoties waren indringend, heftig, soms wat (te) hard en realistisch. Deze kwamen echt binnen. Je werd als het ware het toneel opgezogen en één met hun persoonlijke verhaal.

Alle mannelijke karakters hadden ieder hun eigen achtergrond, eigen verhaal en eigen gezinssituatie. Iedere man struggelde op zijn eigen manier, precies zoals ik dit terug zie bij de vrouwen binnen mijn coachpraktijk en mijn eigen struggles toendertijd.  Zo kon Jackson het voor zichzelf niet geloven dat hij van de mannenliefde houdt, terwijl Henri zijn vrouw op de hoogte is van de inhoud van zijn “poker avonden”.

Dit is niet zomaar toneel maar de realiteit voor zoveel mannen en vrouwen die dagelijks echt met deze emoties worstelen en hierin geen keuze durven te maken

Deze “Poker” situatie lijkt op het eerste oog uniek. Vrienden die het met elkaar doen, het voor thuis verborgen willen houden en zo denken het perfecte plaatje te kunnen blijven leven. Totdat hepatitis-b ervoor zorgt dat er een bom onder hun bro-schap gelegd wordt. Door deze ziekte ontstaat er wantrouwen naar elkaar en ontstaat de angst dat hun grote geheim gaat uitkomen.

De grootste overeenkomsten tussen vrouwen in de kast en de mannen van Poker zijn angst, schaamte en schuldgevoel. Angst dat hun partner of moeder ontdekt welke verlangens zij hebben, de schaamte om anders te zijn dan het perfecte normaalbeeld en het schuldgevoel voor de gevolgen die ontstaan zijn door de ziekte.

“Tot het moment dat ze ziek, somber of depressief worden en dan onder druk hun gevoelens moeten gaan delen

In dit theaterstuk ontstond ziekte en uiteindelijk de dood als gevolg van het niet zijn wie je bent. Niet eerlijk en open kunnen leven naar je verlangen. Een grote overeenkomst met de vrouwen in de kast waar voornamelijk somberheid, depressie en soms suïcidale gedachten de gevolgen zijn van de angst, schaamte en schuld.

De emoties, twijfels en uiteindelijke gevolgen worden in dit stuk echt realistisch neergezet. Dit is niet zomaar toneel maar de realiteit voor zoveel mannen en vrouwen die dagelijks echt met deze emoties worstelen en hierin geen keuze durven te maken. Tot het moment dat ze ziek, somber of depressief worden en dan onder druk hun gevoelens moeten gaan delen.

“Groot compliment voor alle spelers en echt een aanrader om dit indrukwekkende stuk te gaan bekijken

De vrouwelijke speelster vertolkte zowel de rol van de drie vrouwen als van één moeder van de mannelijke spelers. Haar emoties, twijfels en frustraties zijn prachtig neergezet en zij geeft aan het einde een bijzondere wending aan het gehele verhaal. Groot compliment voor alle spelers en echt een aanrader om dit indrukwekkende stuk te gaan bekijken!

Vrouw uit de kast mag 2 vrijkaartjes weggeven voor de voorstelling op 7 maart in Amsterdam.

Maak via Facebook kans op deze kaartjes!

 

Poker speelt nog op de volgende momenten:

• 27 feb: Villalux | Nijmegen

• 06 mrt: De Domijnen | Sittard

• 07 mrt: Bijlmer Parktheater | Amsterdam | Dernière

Taalfoutje gezien? Mail het mij alsjeblief!

Foto's:  ©Poker


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.